zondag 18 januari 2015

Wie inspireer(t) je?


Zucht, kreun … Janneke stapt de kamer binnen. Ik word onmiddellijk afgeleid. Moet ik vragen wat er is? Meeleven? Doen alsof ik  niets merk? Ze is heus heel aardig, maar ik word zo moe van dat gezucht. Ongewild beïnvloedt haar gedrag me.  

Ik weet dat spiegelneuronen in ons brein ervoor zorgen dat we kunnen voelen wat anderen voelen, waardoor ik het mechanisme begrijp, maar ze hoeven niet tegen me te werken. Ik kan ze vóór me laten werken.

Toen ik eens een marketingcursus* deed voor mijn eigen bedrijf, leerde ik dat je alle mensen om je heen kunt indelen in spelersgroepen:
 • A-spelers hebben de wens iets waardevols te creëren en roepen het beste in elkaar naar boven.  Ze passen helemaal bij jouw kernwaarden en normen.
 • B-spelers sluiten daar ook vaak goed bij aan, maar hebben andere wensen, doelen en prioriteiten. Je kunt het samen gezellig hebben, maar komt zelf nauwelijks verder.
 • C-spelers kunnen iets opleveren, omdat ze ergens goed in zijn, maar hebben heel andere kernwaarden en normen. Je hebt niet het gevoel dat je jezelf mag zijn in hun omgeving, alsof je indruk moet maken om gewaardeerd te worden. Vermoeiend!
 •  D-spelers zijn mensen die energie kosten. Ze sluiten niet aan bij je idealen en voegen niets toe aan je leven. Je kunt ze maar beter laten gaan of de frequentie van het contact verlagen.
Ik vind het niet erg sympathiek om mensen in te delen in hokjes, maar ik kan niet ontkennen dat er diverse categorieën bestaan en dat die verschillende uitwerkingen op me hebben. Ik groei bijvoorbeeld  als ik in gezelschap van inspirerende mensen ben. Zeker in een groep kan een gezamenlijk doel met bevlogen mensen me het gevoel geven dat ik vleugels heb en de hele wereld aankan. En ik voel me uitgewrongen na een vergadering waarin gemopper en negativiteit hoogtij vieren.

Om de spiegelneuronen vóór me te laten werken, kan ik dus het best mensen opzoeken die leven vanuit hun hart, enthousiast zijn over wat ze doen en genieten. Dat raakt me en stimuleert me om zo dicht mogelijk te komen bij wat ík echt belangrijk vind. 

Welke mensen in jouw omgeving inspireren jou? En wie inspireer jij?


Irma, januari 2015

www.irmabosman.nl

* Future Builders

6 opmerkingen:

 1. Bedankt Irma, prettig stuk weer. Heel fijn om (h)erkenning te vinden in jouw woorden. Mijn dag begint vandaag goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie mij inspireert in mijn omgeving? Makkelijk :-) :.....Jezus Christus! Dankzij Hem ga je JUIST naar de mensen toe die t moeilijk hebben, of moeilijk doen ;-) Hij leert je om goed naar je zelf te kijken. Hij heeft alles gedaan, alles gegeven voor elk mens. En zoals t in de blog staat:

  Dat raakt me en stimuleert me om ze dicht mogelijk te komen bij wat ik echt belangrijk vindt: de Here Jezus :-)

  Fijne dag! Remco, schrijftolk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel voor je reactie over hoe jij geïnspireerd raakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Irma,

  Leuk! Makkelijk leesbaar en heel herkenbaar :-)

  Lieve groet,
  Carola

  BeantwoordenVerwijderen